En Tarp til hængekøje er et forholdsvist simpelt stykke udstyr, men klart et af de vigtigste. Tarp, også kaldet Tarpaulin på engelsk eller presenning på dansk. Findes i talrige former, farver, kvaliteter og ikke mindst prisklasser.
Formålet med en Tarp – til hængekøje , er at give beskyttelse mod vind og vejr.
Tarp til hængekøje. Hvorfor ikke bare bruge en presenning?
En helt almindelig presenning kan bruges til mange ting. Men at beskytte dig mod voldsom regn, er ikke en af dem. Hele essensen med en god Tarp, er balancen mellem størrelse, kvalitet og vægt. En god Tarp til hængekøje er lavet af et kraftigt materiale, der kan modstå vind og regn. Den skal give et godt dække, med så lidt materiale som muligt. Og så skal den være vandtæt. Mange gode tarp’s har ergonomiske dryp linjer. De leder vandet væk på en optimal måde, og du undgår derfor at vandet samler sig på tarp’ens flader.
Materialevalg, og hvorfor?
Mange tarps er lavet af Nylon. Nylon er let og stærkt, og hvis det er ripstop-vævet er det næsten umuligt at rive i stykker. Rivstyrken for nylon er seks gange højere end på det næsten dobbelt så tunge polyester. Under vævning af ripstop materialet, tilføjes en forstærkende tråd med jævne intervaller. Det kommer til udtryk ved det ternede mønster i stoffet på tarp’en. Ripstop teknikken giver materialet en utroligt høj styrke i forhold til den beskedne vægt, og så er tarp’en til at betale!
Men da Ripstop-Nylon ikke er vandtæt, er det nødvendigt at tilføje et vandafvisende lag. Her kommer Polyuretan ind i billedet, også kendt som PU. PU-belægningen er ekstremt vandafvisende og formår både at gøre materialet mere fleksibelt og holdbart.
Hvor vandafvisende skal en Tarp til hængekøje være?
Det er kvaliteten og antallet af PU-belægninger, der afgør hvor høj en grad materialet bliver vandafvisende. Vandafvisningsgraden måles i vandsøjletryk. Regntøj af høj kvalitet, skal kunne modstå et meget højt vandsøjletryk. Gerne på 10.000mm. Det skyldes at vandet bliver presset ind i gennem stoffet når man f.eks. sidder ned på noget vådt. En Tarp med ergonomiske dryplinjer der leder vandet væk så det ikke samler sig, behøver ikke kunne modstå så højt et vandsøjletryk. Det gælder derfor om at finde den rigtige balance mellem vandsøjletryk og vægt, da et tykkere lag PU-belægning vil øge vægten på Tarp’en. Ticket to the moon har valgt at beskytte deres Tarp op til 2.000 mm vandsøjletryk, hvilket er perfekt til selv kraftige regnskyl.
Hvor stor skal en tarp til hængekøje være?
Størrelsen på Tarp’en er også vigtigt. Tager vi udgangspunkt i en Ticket to the moon – Tarp til hængekøje, kan vi se at den er 3,5 meter diagonalt. Hængekøjerne fra Ticket to the moon er 3,2 meter lange. Det gør altså deres Tarp til hængekøje et perfekt match, for deres hængekøjer. De fleste kan se problemet i, at deres Tarp er for kort i forhold til det de skal dække. Alle hængekøjer på 3,2 meter eller derunder, kan altså uden problemer benytte en Tarp fra Ticket to the moon.
Det fleste kender følelsen af at have fat i noget, der er af god kvalitet. Det er klart tilfældet med denne Tarp til hængekøje. Der er kælet for detaljerne, trods for den meget lave pris. Det er min go-to Tarp og den har ikke skuffet mig selvom jeg har brugt den flittigt i over 3 år.

Lidt info omkring Ticket to the moon – Tarp til hængekøje
- Tarp materiale – 210T PU behandlet ripstop nylon
- Tarp vægt – 660g
- Tarp størrelse 3.5 m (Diagonalt)
- Tarp – PU overfladebehandlet vandtæt op til 2000 mm i høj kvalitet
- Tarp – Ergonomiske dryp linjer 12 m2
- Tarp – Dækker op til King size hængekøje (3,2meter)
- Tarp – Solskygge / læsejl / regnslag
- Tarp – 2 styk aluminium pløkker
- Tarp – 4 styk snore med justerbare spænder.
Her kan du se hvordan deres produkter bliver lavet
https://www.youtube.com/watch?v=zGGSYTO3KBQ